Wie zijn wij?

Voedselbank Wassenaar

Voedselbank Wassenaar

De voedselbanken in Nederland helpen de armste mensen door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Hiervoor werken we samen met bedrijven, instellingen, overheden, scholen, kerken en particulieren.

Om de zelfredzaamheid van onze cliënten te vergroten, hebben wij contact met lokale maatschappelijke organisaties die onze cliënten helpen weer op eigen benen te staan.

Onze historie

De Voedselbank Wassenaar draait op vrijwilligers en biedt gratis hulp aan mensen die dit heel hard nodig hebben.

Verleden

De Stichting Voedselbank Wassenaar is opgericht in 2011, met als doelstelling voedselverspilling tegen te gaan. Destijds bediende de voedselbank zo’n 20 cliënten. De voedselbank kreeg producten van het Distributiecentrum (via Voedselbank Nederland) en via lokale leveranciers. Het pakket was een extraatje. 

In 2020 zorgt de coronapandemie voor een grote verandering. Het samenstellen en uitdelen van de pakketten is complexer. Ook is het lastiger om voldoende producten voor de pakketten te verzamelen.

Heden

De Voedselbank Wassenaar ondersteunt inmiddels ruim 40 gezinnen. Dat doen we structureel, iedere week dus. Af en toe bieden wij ook tijdelijke hulp. In 2022 bijvoorbeeld aan Oekraïense vluchtelingen in Wassenaar.

We staan voor de uitdaging dat veel organisaties zelf ook voedselverspilling tegengaan. En: dat voor onze cliënten het pakket steeds belangrijker wordt, omdat alles duurder wordt. Een niet goed gevuld pakket betekent dat cliënten minder te eten hebben.

De Voedselbank Wassenaar ontvangt niet alleen minder producten, maar ook minder gezonde producten. Acties bij supermarkten leveren door de hogere prijzen niet zo veel op als in eerdere jaren. Onze Voedselbank moet steeds vaker zelf producten bijkopen en de voorraad aanvullen. Hiervoor zijn we afhankelijk van donaties – zowel financieel als in de vorm van producten.

Toekomst

De Voedselbank Wassenaar wil iedereen die hulp nodig heeft blijven helpen. Met een pakket waarin de cliënt in principe drie gezonde maaltijden per week vindt. Om dit te bereiken investeren we ook in het contact met andere organisaties. Zodat De Voedselbank Wassenaar onder de aandacht blijft en wij onze cliënten kunnen blijven ondersteunen.

 

Helpt u ons daarbij? Iedere donatie is meer dan welkom.

Doneer nu

Meta Karelse | voorzitter

Gerleen van Saarloos | secretaris

Leonore Meijerink | penningmeester

Corien Duvekot | algemeen bestuurslid

Inspirerende verhalen

ASH zet zich in voor Voedselbank!

ASH zet zich in voor Voedselbank! Leerlingen van The American School of The Hague hebben onze Voedselbank in het kader van verschillende projecten op hun school enorm geholpen. Drie groepen kwamen op verschillende ochtenden tijdens de voorbereidingen voor de uitgifte met hun docent een kijkje achter de schermen nemen. Na..

Lees meer
LIONS voert actie in supermarkten

Lions Club Wassenaar de Paauw heeft traditiegetrouw, in het kader van NL Doet, op zaterdag 16 maart producten voor onze voedselbank ingezameld in de grote supermarkten in Wassenaar: Albert Heijn, Aldi, Dirk en Jumbo. Met veel enthousiasme en inzet spoorden zij cliënten van de supers aan extra producten te kopen..

Lees meer
Mercedes Benz doneert luxe producten

Mercedes Benz doneert luxe producten Mercedes Benz Dealer Bedrijven verraste onze voedselbank met de inhoud van luxe kerstpakkettendie het bedrijf had overgehouden van de feestdagen. Alle producten waren al gesorteerd en kondenwij zo gemakkelijk meegeven aan onze cliënten. Wij zijn heel blij met deze mooie donatie! Een zeerwelkome aanvulling op..

Lees meer
Kerk in Actie

Deze maand werd Voedselbank Wassenaar door ‘Kerk in Actie’ weer verrast met een aantal dozen met houdbare producten, zoals olie, pasta, rijst, vis in blik, etc. Een zeer welkome aanvulling op de voorraad in ons magazijn en een mooi initiatief, dat ten goede komt aan onze cliënten, die dit zo..

Lees meer
Kerstacties voor Voedselbank!

Kerstacties voor Voedselbank! Verschillende scholen hebben producten ingezameld voor onze Voedselbank, zodat we onze cliënten kunnen verrassen met extra’s tijdens de feestdagen. Het Eco-team van het Maerlant-Lyceum in Den Haag, dat zich oa richt op duurzaamheid, milieu en welzijn, doneerde zo’n 30 dozen met uiteenlopende producten. Ook de leerlingen van..

Lees meer
Voedselbank voert ontbijtactie

Voedselbank voert ontbijtactie De Voedselbank Wassenaar houdt samen met Albert Heijn van 4 t/m 10 september 2023 een inzamelingsactie voor ontbijtproducten. Zo beginnen alle kinderen in Wassenaar het nieuwe schooljaar goed en gezond. Wij hopen dat de actie ook dit jaar weer een groot succes wordt. Onder het motto ‘Op..

Lees meer
Bloemcampschool zamelt in per klas

Bloemcampschool zamelt in per klas De leerlingenraad van de Bloemcampschool heeft Voedselbank Wassenaar als goed doel voor dit schooljaar gekozen. Na eerdere goede acties hebben zij de weken voor Pasen per klas gevraagd om een specifiek product in te zamelen. Dat resulteerde in volle dozen per klas met bijvoorbeeld knakworstjes,..

Lees meer
Haagsche Golf verrast Voedselbank

Haagsche Golf verrast Voedselbank Op donderdag 9 februari jl. kwamen twee dames van de Haagsche Golf en Country Club langs bij de Voedselbank. Met de verkoop van de gevonden voorwerpen op de club hebben zij een bedrag van € 618 verdiend. Dit doneren zij aan de Voedselbank. Wij zijn hier..

Lees meer